Общо показвания

понеделник, 10 януари 2011 г.

Психология на изневярата

         Изневярата е удивително явление. От една страна изневерите са доста разпространени и много хора многократно се сблъскват с това явление в живота си. От другата страна всеки път човек изпитва много силна болка, когато у него възниква усещене, че  сякаш светът му се разчупва на малки парченца и вече няма никаква възможност да ги събере отново.
          В състояние на толкова силен душевен дизбаланс и болка човек може да започне да прави различни неща - да отмъщава, да се конфронтира с половинката си или просто да вникне в ситуацията. И това е напълно естествено: всички ние искаме да се отървем от болката, вземайки най – бързо решение как ще продължим да живеем занапред. Най-често това е решението за скъсване на отношенията. Психолозите обаче препоръчват да не правите никакви „рязки движения” в състояние на афект. Затова е необходимо да мине достатъчно време от този момент, за да може човек да се успокои и да вземе адекватно решение.
          Всъщност има доста изходи от тази ситуация и прекъсването  на отношенията не е единственния възможен вариант. За да разбереш какво се случва и да вземеш правилно решение е необходимо първо да се успокоиш, което разбира се не е никак лесно. Възможно е да Ви помогнат разговорите с професионален психолог, пътуването, работата, спорта... В случая ако притежавате вътрешно равновесие може спокойно и трезво да прецените ситуацията. Съществуват много и различни причини за изневярата. Сега ще се опитаме да разтълкуваме някои от тях.
1.     Изневярата като сигнал на изгаснала любов.
           В този случай е необходимо да разясните взаимоотношенията Ви с партньора. Вероятно на него просто не му достигат сили да Ви каже истината (за което основателно можете да го упрекнете), но не можете да го обвините за това, че вече не Ви обича.
2.     Изневярата като сигнал за проблеми във взаимоотношенията.
           Наличието на проблеми във взаимоотношенията не винаги означава, че любовта си е отишла. По-скоро това е признак за обратното – изневярата говори за това, че партньорът Ви се опитва да реши проблема и се стреми да върне любовта Ви с този оригинален и прост способ.
                 Например, ако мъжът усети, че жената се дистанцира от него, тогава той може да се увлече по секретарката си или по друга жена. Но причината за това увлечение не е обич към секретарката, а опит чрез това своеобразно  компенсиране да се справи със своите чувства на неудовлетвореност. Тоест вместо да прави скандали и предявява претенции към своята жена, мъжът се опитва да поправи ситуацията с помощта на изневярата. Именно за това психолозите често казват, че изневярата понякога може да стане своеобразен „стабилизатор” в отношенията. Често хората, които са преживяли изневяра, впоследствие я споменават като един добър урок от живота, който ги е научил да се отнасят с голямо внимание, разбиране и съчувствие към партньорът им, за да стане последният добър, щедър и отзивчив.
3.     Изневяра като сигнал, че човек има някакви вътрешни проблеми.
           Има множество такива проблеми. Например, когато човек не е готов за сериозна връзка. Много често, когато у човека има преход от неангажираща връзка към нещо по – сериозно вътрешния страх го хвърли към изневяра. В случая обаче и самият човек ще страда, защото едната част от него вече ще иска сериозни отношения, а другата се страхува от такова обвързване.
            Другия вариант на проблема се дължи на несигурността в самия себе си. Доста често с помощта на множество сексуални връзки човек повишава своята самооценка, доказвайки на себе си и на целия свят, че той е супер мъж  (или супер жена), и че той е победител и властелин на душата и тялото си. Самата несигурност в самия себе си е доста дълбок вътрешен проблем. А когато е невъзможно той да се реши по този начин, човек съответно пак ще остане със своята скрита несигурност и неудовлетвреност.
            Друг един проблем може да се дължи на различните видове стереотипи, които също е възможно да провокират несигурност в самия себе си. Например един от най-разпространените стереотипи е, че един истински мъж задължително трябва да има и жена, и любовница. Друг такъв стереотип е, че прекалената привързаност към един партньор провокира човек да изневери, за да притъпи тази своя зависимост.
   Съществуват и други причини, но при всички положения не е разумно те да водят до разрив в отношенията. Ако човек пристъпи към изневярата, за да реши сам своите вътрешни проблеми, то при правилно решение на последните (например, с помоща на психолог) е възможно не само да си върне старите отношения, но и да ги направи по – дълбоки, искрени и необременени от всякакви психологически трудности. Една добра възможност за обичащия човек, сблъскал се с фактът на изневяра, е вместо да страда от събралите се отрицателни емоции, обиди и самосъжаление към себе си, да погледне на ситуацията по друг начин. Да види например, че от ситуацията страдат и двамата. Да види, че животът е много по – сложен от колкото ние предполагаме, тоест да осъзнае, че преди следствието винаги има някаква причина, за която е възможно да не подозираме или която неправилно разбираме. В заключение нека да знаем, че изневярата е своеобразен сигнал и ако го разберем правилно, той няма да прекрати отношенията между двама души, а ще ги възстанови. В крайна сметка дали изневярата ще стане ново начало или край зависи от самите нас.

   http://agency-angel.com/                                                         Мария Велева

Няма коментари:

Публикуване на коментар