Общо показвания

сряда, 23 февруари 2011 г.

Деня на влюбените – празника свети Валентин

  Официално денят на влюбените се празнува повече от шестнайсет века. Но в действителност денят на любовта се празнува от много по-рано, като се приема, че се празнува на 14 февруари. В този ден в древния Рим хората са празнували деня на Юнона – богиня на жените, майките, семейството и на езическия бог Пан. Момичетата са слагали в глинени съдове любовни картички. Момчетата без да гледат са изваждали от тези съдове картичките и така именно са се събирали нови двойки. След това са започвали големи тържества, посветени на търсене на половинката.

        В нашите разбирания денят на всички влюбени е пряко свързан с името Валентин. Този светец е живял във времената на Римската империя. Възможно е историята, с която е свързан този ден, да е само легенда, но тя е невероятно красива и романтична.

       Легендата разказва, че по време на император Клавдий II в римската империя имало постоянен недостиг на войници. Императорът е смятал, че виновни за това са техните жени и приятелки, защото вместо войниците да мечтаят за войнска служба и слава те са занимавали със своите любими. За това Клавдий II строго забранил сватбите и годежите.

        Но животът изисквал своето и в него винаги присъствала любовта, която живеела в сърцата на легионерите. На разделените възлюбени сякаш е оставало само да страдат. Именно в този момент един римски свещеник на име Валентин започнал тайно да венчава двойките. Освен това той бил романтик и помирявал скараните, като дори им помагал в писането на любовни писма. За тези му постъпки императорът го осъдил на смърт и го хвърлил в затвора. Там Валентин се влюбил в дъщерята на надзирателя и й написал любовно писмо с признание на своите чувства с подпис „твой Валентин”. Но това писмо момичето получило едва след екзекуцията на любимия й. Така Валентин е бил канонизиран от католическата църква, а денят на неговата смърт - 14 февруари, е бил отбелязан като ден на свети Валентин. По-късно църквата изключила този ден от църковния календар, но хората и до днес продължават да празнуват деня на влюбените, подарявайки едни на други картички - валентинки с подпис „твой Валентин” или „твоя Валентина”.

       В различните страни съществуват различни традиции за празнуване на деня на влюбените. Например в този ден момичето може да предложи на своето момче да се ожени за нея. Ако той все още не е готов на тази стъпка, той е задължен да й каже поне „Благодаря”. Принципно този ден се смята от хората за особено подходящ, за да се оженят или поне да се сгодят, като вярват, че това ще бъде техния ключ към щастието.В отделните държави празника се празнува по различен начин, но ги обединява една традиция – да бъде направен малък подарък на половинката, който да бъде придружен с мили и вълнуващи думи.

       Всеки един от вас може да направи сам подарък за този празник – например малко сърчице, посещения в СПА комплекс, вечеря, която е добре да бъде приготвена от вас и да бъде съчетана с красив интериор, цветя за любимата или чаша с ваша обща снимка. Дори и да не сте дизайнер или специалист в оформянето на подаръците направете жеста сами, защото най-важно е той да идва от вашето сърце и душа. Добре би било да отпразнувате празника само двамата и да не ви пречат други хора.

       Ако решите да си подарите взаимно приятно пътуване през уикенда можете да отидете на планина или на море, като например Арабските емирства, Мароко, Египет, Индия. Можете да изберете и блясъка на Стария свят – Европа, като там е добре да посетите разкошна Барселона, вечния Рим или веселото Монако.

       Най-романтичния вариант е да организирате пътешествие в интересни държави. Дори това пътуване да е кратко, то ще бъде незабравимо. Тук става въпрос не за традиционно любимите места на много хора като Париж или Прага, защото по това време там е студено и неприветливо, а за екзотични дестинации като остров Барбадос, Санта Лучия, Малдивите, Фиджи, Шри Ланка и други. Тези места са сякаш специално създадени от природата за меден месец или романтично пътешествие. Там на брега на океана е много удобна възможност хванати за ръце и при залез слънце нежно да прошепнете предложение, на което няма как да ви бъде отговорено  по друг начин освен с „да”. Такова предложение, направено на фона на изумрудени чисти води, бял пясък и девствена природа ще бъде основа на вечна любов и дълго щастие.
         Всъщност навсякъде можете да прекарате празника незабравимо. Създайте ваша собствена легенда, като знайте, че ние самите можем да творим чудеса, само трябва да имаме желание и мечти, а в отговор на това ще получим море от любов.

http://agency-angel.com                               Мария Велева

1 коментар: